júl
8

Falkirk Wheel

Autor: Róbert Solárikvybrali.sme.sk Pridaj komentár »

Inšpirovaní reklamou na IRN-BRU a presvedčení o tom, že sa predpoveď počasia na náš voľný deň nevyplní, sme sa včera vybrali na výlet. Tentokrát sme si za cieľ vybrali stavbu, ktorá nikde na svete nemá obdobu. A tak sme sa ráno po malých raňajkách vybrali na trajekt, potom na vlak, na ďalší vlak a nakoniec na autobus, aby sme už na pravé poludnie stáli pri 35 metrovom kolese slúžiacom ako výťah pre lode.

Falkirk Wheel vybudovali v roku 2002 v rámci projektu na revitalizáciu regiónu a znovuotvorenie starého prieplavu, ktorý spájal dve najväčšie mestá v Škótsku – Glasgow a Edinburgh. V minulosti síce táto vodná trasa prinášala obchod a priemysel do mestečiek, ktoré sa nachádzali pri kanáli, ale teraz tento kanál slúži len na rekreačné účely, keďže jeho pôvodnú úlohu prevzali železnice a diaľnice. Celý projekt stál vyše 80 miliónov libier, pričom samotné koleso si odkrojilo asi 18 miliónov z tohto rozpočtu. Za 6 rokov prevádzky sa naň však prišlo pozrieť už vyše 3 milióny turistov.

Koleso nahradilo 11 plavebných komôr, ktoré predtým spájali dva kanály  Forth and Clyde Canal a Union Canal. Prejdenie týchto komôr vraj trvalo celý deň a bolo veľmi nákladné, kvôli neustálemu prečerpávaniu vody a nutnosti zamestnávať množstvo robotníkov. Teraz trvá presun „výťahu“ asi 5 minút, vodu netreba prečerpávať a na otočenie kolesa stačí elektromotor s výkonom 22 kW (asi 30 HP). Pri otáčaní sa spotrebuje len 1.5 kilowatthodiny, čo je približne energia potrebná na uvarenie 8 elektrických rýchlovarných kanvíc s vodou. Toto je možné vďaka konštrukcii, pri ktorej sú obidve ramená kolesa stále vyvážené bez ohľadu na náklad aký práve prevážajú. Podľa Archimedovho zákona, plávajúce telesá vytláčajú svojím objemom vodu von z „vane“, v ktorej sa prevážajú a teda tieto „vane“ vážia stále rovnako.

Okrem výťahu musia lode stále prekonať jednu plavebnú komoru pred aj za kolesom, čo je však stále lacnejšie a rýchlejšie ako to bolo v minulosti. V areáli sa tiež nachádzajú detské ihriská, piknikový areál a rôzne prechádzkové cestičky, ktoré turistom spríjemňujú aj tak pekný zážitok z tohoto „Wonderful Water Wheel“ (Krásne Vodné Koleso) – ako nám prezradil asi štvorročný chlapček na lodi, ktorému sa výlet ohromne páčil a nenechal si to len pre seba, ale podelil sa o svoje pocity aj s nami všetkými na výletnej lodi.

Fotogaléria Falkirk Wheel


4 komentáre na "Falkirk Wheel"

1.
yvo hovorí:
8. júla 2008, 8:57
paráda, milujem technické hračky
2.
Brtko hovorí:
9. júla 2008, 11:21
:D
3.
Ľuba hovorí:
14. júla 2008, 11:37
A čo si Ty zmenila orientáciu "na techniku" dobrá diplomová práca za jedna.
4.
Mirka hovorí:
14. júla 2008, 5:16
To nie ja :) Technické články píše Robik :)

Pridaj nový komentár

Tvoje meno:


Prepíš bezpeènostný kód:
Captcha


Tvoj komentár: